Flugsvamp vid Hökmoren Tjønna vid Nybergsund Åskväder över Storfjället På riksgränsen vid Våtdalsedan Sagmodammen

Hur går det med boken?

Utkast till boken Bilder från Ljøradalføret


Jo tackar som frågar...

En kort sammanfattning är att jag kommer att skjuta på releasen till november. Målet har varit att boken ska vara klar till Ljørdalsdagarna första helgen i juli men saker utanför min kontroll gör att jag tyvärr måste prioritera annorlunda. Fördelen är dock att jag kan komplettera med lite extrabilder under sommaren för att göra slutresultatet ännu bättre...

Vad är det då jag har klurat med den senaste tiden då? Ja, det blir en fotobok om Ljøradalsføret, från Gördalen i norr till Støa i söder.

Nej, det är ingen heltäckande bok om området, snarare så har jag skrapat lite på ytan. Men samtidigt har jag fått med mycket. Ni vet min inställning, en bild en gråvädersdag som kanske inte är perfekt fototekniskt sett, men kan vara lika mycket värd som en solskensbild. Jag är ingen proffsfotograf, snarare försöker jag ta 'bilder' och komponera i flykten och kanske inspirera andra att ge sig ut och uppleva de också.

Under arbetet har jag upptäckt hur många synnerligen duktiga fotografer det finns bara i Ljøradalsføret som slår mig på fingrarna med hästlängder. Några av dem kommer även att ha med sina bilder i min bok; Trygve Opseth och Emma Bjørnli.

Som det känns nu är det så mycket mer att upptäcka som ska få ett besök i sommar; Susdalen, Flosetra, Storsten, Halvorssetra, Søndre Bjørnåsbekken, Volfjellet.... You name it!

En hel del arbete har lagts ner de senaste dagarna för att få tillstånd att publicera bilder som är tagna på privat mark. Ett både intressant och trevligt arbete. Framförallt att mötas av så mycket positiva kommentarer från er i området, det värmer... Samtidigt som jag tycker det är viktigt att i möjligaste mån respektera privat mark.

Vad är kvar då? Ja min tanke är att ha någon form av kartor så att läsaren kan se var en viss bild är tagen, en service till läsaren. Men kartorna ska skapas utifrån t.ex OpenStreetMap.org och bearbetas vilket tar sin tid.

Dessutom kommer texterna i boken att vara på norska och engelska. Just nu får jag hjälp med att granska texterna så att det blir rätt. Jag menar, att som svensk skriva på norska, det blir inte alltid rätt. Alla bilder ska konverteras till tryckvänligt format. Papper mm ska väljas i samråd med tryckeriet. Kvalitet och pris styr...

Skrivet av Stefan 2018-05-01

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!