Flugsvamp vid Hökmoren Tjønna vid Nybergsund Åskväder över Storfjället På riksgränsen vid Våtdalsedan Sagmodammen

Led 19   Storgravens fäbodStorgravens fäbod från Högfjällshotellet
Storgravens fäbod från Högfjällshotellet

Det här med fjällvandring behöver inte alltid betyda strapatser och jag tänkte därför bjuda på dessa sidors absolut kortaste tur på cirka 1 kilometer. Men, den innebär ändå en del strapatser för dig som vill prova eftersom terrängen är myrlänt och riktigt sumpig bitvis. Det är onekligen lättare att göra turen på vintern och då är dessutom serveringen öppen.

Nåväl, från parkeringen vid Högfjällshotellet så beger vi oss till den del av parkeringen som ligger närmast fjällkyrkan. Om vi nu vänder oss mot Storfjället så ser vi vårt mål som ligger i skogsbrynet. Men för att ta oss dit så går vi mot de ledkryss som ligger i östlig riktning från parkeringen sett och viker därefter ner på någon lämplig stig mot myren.

Nere vid myren så siktar vi på den lilla halvö som ligger på motsatta sidan och den stig som vi ser där.

Storgravens fäbod
Storgravens fäbod

Här måste vi vara försiktiga för myren är rejält blöt och det är lätt att gå fast sig. Väl över så följer vi stigen och kommer strax upp till Storgravens fd fäbod. Området är lundartat och en ordentlig kontrast till de karga vidderna på Storfjället och Östfjället.

Nedanför Högfjällshotellet mot Storgravens fäbod
Nedanför Högfjällshotellet mot Storgravens fäbod

Vi kan ta samma väg tillbaka men trevligare är att följa någon av de två gamla stigarna som leder i västlig riktning från fäbodvallen mot liftarna. Även här får vi vara försiktiga när vi ger oss ut på myren men det går lite lättare här. Strax är vi nere vid liftstationen och kan ta en rast vid sjön innan vi ger oss upp till Högfjällshotellet.

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!