Midtrønningstien

 

Nu ska vi ta en kort men intressant tur inne på den norska sidan som jag hoppas att ni också provar på. Vi åker över gränsen mot Østby och i västra delen av Nesvollberget stannar vi vid Trysil Hestesenter >> och parkerar på den lilla parkeringsplatsen bredvid de små uthyrningsstugorna.

Vid bron över Finnmyrbekken i slutet av hästhagen
Vid bron över Finnmyrbekken i slutet av hästhagen

Stigen börjar på andra sidan hästhagen så jag rekommenderar att ni går in på tomten och visar er för de boende innan ni går ner till hästhagen. Kryp under elstängslet och gå i västlig riktning mot bron som skymtar i skogen. Hästarna är nyfikna och följer gärna med fram till bron som vi går över. Här kryper vi genom grinden och fortsätter på stigen som strax efter böjer av i sydlig riktning. En skylt berättar att vi har kommit in på Midtrønningstien och vi fortsätter ut på Finnmyra.

Bjørnsmyrteigen
Bjørnsmyrteigen

Myren är ganska blöt men det är spångat stora delar av sträckan och vita snitslar finns längs stigen för att visa vägen. Ett flertal skyltar berättar om platserna vi passerar (Bjørnsmyrteigen, Vinterbilvegen och Vasskjølteigen). Efter att ha gått ett par hundra meter delar sig stigen. Rakt fram fortsätter den mot Midtrønningen som ligger lite längre bort och vidare mot två gamla myrjärnsblästor och slagghögar som dock ligger drygt 800 meter längre bort, strax söder om Finnmyrbekken.

Minnesstenen över Halvor Torgalsen
Minnesstenen över Halvor Torgalsen

Vid bron över Finnmyrbekken strax innan Finnmyrbekkteigen
Vid bron över Finnmyrbekken strax innan Finnmyrbekkteigen

Vi viker däremot vänster dit det är skyltat Minnesten. Stigen går genom högt gräs men det är kort bit fram till Finnmyrbekken som vi korsar på en ranglig bro. Därefter kommer vi in på Finnmyrteigen och minnesstenen efter Halvor Torgalsen.

En informationstavla lämnar utförlig information om platsen och ett par bänkar finns där man gärna tar en rast. I stigens förlängning kan man fortsätta i ostlig riktning mot torvhuset som ligger en bit bort.

Här på Finnmyrbekkteigen skedde en tragisk olycka den 23 december 1863 när Halvor Torgalsen var ute och högg timmer. Enligt traditionen skulle han fälla det sista trädet innan julhelgen med sina primitiva redskap då granen antingen fastnade i ett annat träd eller så ville han hindra det från att falla i bäcken. Nu gick det dock så illa att han fick granen över sig och som om inte det vore nog fick han en rejäl gren rätt genom bröstet. Han blev funnen en tid efter av Halvor Hanstad som var tillräckligt stark för att få upp trädet och få den förolyckade bort från skogen. Halvor Torgalsen blev 29 år och efterlämnade sig fru, tre småbarn och en nybyggd gård.

Efter olyckan restes ett litet röse på platsen som har byggts på genom åren. 1983 gjordes en gemensam insats som resulterade i minnesstenen och idag är detta en fin liten plats i skogen, väl värd ett besök. Glöm inte att skriva i gästboken.

Vi tar samma väg tillbaka och när vi kommer ner till hästhagen kan vi även välja att gå rakt ut till riksvägen ifall du tycker hästarna blir för närgångna. En otydlig stig går cirka 15 meter väster om grinden och leder till ett stort stenröse. Här försvinner stigen men riksväg 25 skymtar framför oss och det är ganska lättgånget fram dit. Vid vägen viker vi höger och går cirka 300 meter tillbaka till utgångspunkten. På sikt planerar man att märka upp stigen för att besökare ska slippa gå genom hästgården.

Senast uppdaterat av Stefan 2023-01-08

 

« Tillbaka       |       Till topps, bestefar!

Ledfakta

 

Avstånd


1,5 km ToR

Höjdskillnad


ingen

Karta


Länk till karta över leden >>

Mer info...


Ett par hundra meter sydost om minnesstenen ligger Karenbrenna. Karen var ute med boskapen på bete, troligen på 1880-talet, men myggplågan var svår och för att lindra den så gjorde hon upp eld vars rök skulle hålla flygfäna borta.

Elden spred sig dock över ett ganska stort område som sedan dess kallas för Karenbrenna.